Evaluare psihologică
Serviciile de psihologie aplicată în domeniul securităţii naţionale se adresează persoanelor fizice şi juridice cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi/sau similare din România, precum şi pentru persoanele fizice şi juridice care solicită sau posedă dreptul de procurare, deţinere sau, după caz, port şi folosire a armelor letale.
Evaluarea psihologică este efectuată în vederea angaării ca agent de pază, paznic, poliţist comunitar, pădurar (la angajare şi examen periodic) să obţină sau să-şi menţină permisul de port armă:
agenţi de pază;
profesori de tir sportivi, amatori şi profesionişti;
vânători amatori şi profesionişti (deţinătorii de arme de vânătoare);
poliţişti comunitari;
persoane fizice ce deţin arme pentru autoapărare;
angajaţi şi administratori ai firmelor care transportă şi comercializează arme şi muniţii;
angajaţi şi administratori ai firmelor care comercializează, montează şi execută servicii de întreţinere a sistemelor de pază si alarmare.
persoane din sectorul public şi privat care poartă armament şi muniţie.
Evaluarea psihologică se efectuează în conformitate cu normele Colegiului Psihologilor din România – Comisia de psihologie pentru aparăre, ordine publică și securitate natională.
Tipuri de evaluări:
1. La angajare
2. Pentru întocmirea dosarului de obţinere a permisului de armă
3. Periodic:
a) pentru personalul angajat în sectorul privat care, prin natura atribuţiilor, poartă armament şi muniţie: anual;
b) pentru personalul angajat în structurile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale: conform reglementărilor legale în vigoare;
c) pentru persoane particulare care deţin permis de armă: la cinci ani;
Probe obligatorii în vederea evaluării:
a) pentru evaluarea potenţialului aptitudinal general:
minim 2 probe (cel puţin una verbală şi una nonverbală)
b) pentru evaluarea potenţialului aptitudinal special:
cel puţin o probă de evaluare (pentru atenţie concentrată, atenţie distributivă, memorie vizuală, memorie auditivă, spirit de observaţie)
c) pentru evaluarea structurii de personalitate:
cel puţin un chestionar care să măsoare dimensiuni precum stabilitatea emoţională, gradul de anxietate, nervozitatea, calmul, stăpînirea de sine, tendinţele depresive, toleranţa la frustrare, nivelul de maturizare socială, capacitatea de comunicare şi relaţionare, sociabilitatea, tulburări de comportament.
Standarde minime:
a) pentru evaluarea potenţialului aptitudinal general: nivel intelectual peste nota standard NS ≥ 4 sau coeficientul de inteligenţă IQ ≥ 90
b) pentru evaluarea potenţialului aptitudinal special: viteză, randament, timp de reacţie, eficienţă, precizie etc. note standard cel puţin de nivel mediu
c) pentru evaluarea structurii de personalitate: scale fără accentuări sau dizarmonii
Rezultatul este valabil timp de 12 luni calendaristice.
Reexaminarea se poate efectua o singură dată, la un interval de minim 15 zile şi maxim 30 zile de la data primei evaluări.